TEMA 1: PENCAPAIAN KENDIRI

Pilih jawapan yang paling sesuai.

1. Kita harus membuat keputusan yang bijak, adil serta ________________ apabila menghadapi situasi di mana kita    perlu membuat keputusan.

a.beremosi

b.bertoleransi

c.berat sebelah

d.bertanggungjawab

2. Pilih keputusan yang bijak.

a.Sharlini enggan mengikut rakannya ke kafe siber kerana ingin mengulang kaji pelajaran.
b.Rahim mengambil keputusan untuk ponteng kelas Matematik kerana tidak menghabiskan kerja rumahnya.
c.Chan lebih seronok menonton televisyen daripada mengemas biliknya.
d.David mengambil keputusan untuk bermain mercun bersama rakan-rakannya sempena perayaan Krismas

3. Serena mengambil pil ecstasy kerana pengaruh rakannya. Apakah kesan yang mungkin dihadapi olehnya akibat tindakan tersebut?

a.Dapat melupakan masalah yang dihadapinya.
b.Boleh meningkatkan semangat untuk belajar.
c.Boleh merosakkan sistem saraf dan menyebabkan penyakit mental.
d.Dapat mengurangkan kebosanan yang dialaminya.

4. Keadaan di mana susah untuk membuat keputusan dipanggil…

a.dilema.
b.gelisah.
c.masalah.
d.gangguan perasaan.

5.Tabiat merokok akan memberi kesan berikut kepada kesihatan kecuali

a.memendekkan tempoh usia.
b.menyebabkan penyakit bronkitis.
c.menyebabkan kanser paru-paru.
d.menyebabkan gangguan pada sistem penghadaman.

6. Pilih tindakan yang bersifat prihatin terhadap orang lain.

a.Merokok di perhentian bas.
b.Bercakap panjang di telefon awam.
c.Memakir kereta di petak khas orang kurang upaya.
d.Memandu mengikut had kelajuan di jalan raya.

7. Antara berikut yang manakah menunjukkan tindakan yang bertanggungjawab?

a.Membiarkan televisyen terpasang ketika sedang mandi.
b.Menghabiskan makanan tanpa memikirkan anggota yang belum makan.
c.Menggunakan pensel warna rakan dengan maksimum.
d.Membersihkan kelas tanpa disuruh oleh guru.

8. Keputusan yang manakah dikatakan keputusan yang bijak dan adil?

a.Keputusan yang hanya mementingkan diri sendiri.
b.Keputusan yang menguntungkan diri sendiri.
c.Keputusan yang mengambil kira kesan terhadap diri dan orang lain.
d.Keputusan yang memihak kepada individu yang disayangi.

9. Antara berikut, individu manakah yang bijak membuat keputusan?

I     Zamri memohon jawatan wartawan kerana memiliki ijazah dalam bidang komunikasi.

II    Ganesh yang mahir dalam subjek Sejarah dan Pengajian Am memilih jurusan undang-undang.

III  Loh Kee Cheng yang mahir dalam judo menyertai kumpulan kongsi gelap.

IV  Gerald menyertai kelas muzik kerana pandai bermain piano dan sitar.

a.I dan III
b.I, II dan III
c.I, III dan IV
d.I, II dan IV

10. Pilih keputusan dan kesan yang positif

 

Keputusan

Kesan

A Ponteng kelas Dapat bermain permainan video.
B Hadir aktiviti Menambahkan ilmu
C Meniru jawapan ujian Mendapat markah yang tinggi.
D Menghisap rokok Mendapat vitamin yang cukup.

Jawapan:
1. C
2. C
3. D
4. C
5. B
6. D
7. D
8. C
9. D
10. B

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s