TEMA 2: HUBUNGAN KEKELUARGAAN

Pilih jawapan yang paling sesuai.

1. Setiap anggota keluarga bertanggungjawab dalam _____________ hubungan kekeluargaan.

a.melekatkan
b.memisahkan
c.mengeratkan
d.merenggangkan

2. Kecemerlangan dapat meningkatkan maruah diri dan _________________.

a.jiran
b.rakan
c.saudara
d.keluarga

3. Yang manakah menggambarkan langkah keselamatan di rumah?

a.Menyimpan ubat dalam peti kecemasan.
b.Meletakkan penyembur serangga di belakang pintu.
c.Tidur dengan membiarkan lampu terpasang.
d.Membiarkan adik menyediakan minuman sendiri.

4.Antara berikut, individu manakah yang menjaga maruah diri dan keluarganya?

a.Zukhairi bercakap kuat dengan neneknya yang sudah tua.
b.Melati tidak mengendahkan kakaknya yang cacat penglihatan.
c.Danish tidak membuka pintu walaupun diketuk oleh jirannya beberapa kali.
d.Susmita berpakaian sopan ketika melawat datuknya di hospital.

5. Kasih sayang merupakan _______________ yang lahir dari dalam diri seseorang terhadap dirinya, orang lain dan persekitaran.

a.impian
b.dilema
c.perasaan
d.tanggapan

6.Kasih sayang ibu bapa merupakan sesuatu yang _____________ kerana mereka melindungi dan menjaga keselamatan anak-anak mereka.

a.mulia
b.mahal
c.murah
d.dibentuk

7. Antara hari istimewa keluarga yang boleh diraikan bersama ialah ____________

I        hari ibu dan hari bapa.

II       ulang tahun kelahiran.

III     ulang tahun perkahwinan.

IV     Hari Kebangsaan

a.I, II dan III
b.I, II dan IV
c.II, III dan IV
d.I, II, III, dan IV

8. Perbuatan yang manakah boleh menaikkan imej keluarga?

a.Mendapat markah yang tinggi dalam peperiksaan.
b.Keluar dengan rakan pada waktu malam.
c.Melibatkan diri dalam aktiviti lumba haram.
d.Berkelah bersama keluarga pada hujung minggu.

9. Antara berikut individu manakah yang menjaga pertuturan dan tingkah laku?

I        Jay Jay meminta maaf kepada ibunya kerana memecahkan pasu bunga.

II       Fakri mengucapkan terima kasih kepada ibunya yang memasak makanan kegemarannya.

III     Sarah tidur di atas sofa walaupun rakan ayahnya datang ke rumah.

IV     Salman sentiasa memberi salam kepada orang yang lebih dewasa.

a.I, II dan III
b.II, III dan IV
c.I, III dan IV
d.I, II dan IV

10. Tindakan yang manakah tidak menunjukkan ibu bapa yang prihatin terhadap anak-anaknya?

a.Menyediakan segala kemudahan pembelajaran kepada anak-anak.
b.Memberi kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak.
c.Menumpukan perhatian kepada kerjaya tanpa mengambil berat tentang ahli keluarga.
d.Sentiasa membawa anggota keluarga makan angin.

Jawapan:

  1. C
  2. D
  3. A
  4. D
  5. C
  6. A
  7. A
  8. A
  9. D
  10. C

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s